Oaza Sigurnosti Kragujevac

Projekat Sigurna kuća

Kooridnatorka projekta -Vera Simić
Sekretar na projektu - Mina Mijailović
Stučni saradnici:
Milanka Stevović - advokat
Snežana Grujić - votitelj radionica
Nenad ilić , Sandra Jovanović i Jelena Matić – psiholozi
Saradnice na projektu :
Svetlana Vasiljević , Aleksandra Joksimović, Dragana Bubanja, Danijela Petrović i Marina Stefanović.

Sigurna kuća je odomaćeno i popularni ime za sklonište za žrtve nasilja u porodici. Sigurne kuće su nastale na inicijativu samih žena koje su bile izložene nasilju, a za koje društvo nije smatralo da njihovi problemi  zahtevaju ozbiljnu društvenu pažnju. Prva Sigurna kuća je osnovana u Engleskoj na inicijativu žena koje su trpele nasilje.

Prva sigurna kuća u Srbiji je osnovana 2000.godine u Beogradu, a kasnije u drugim gradoivma Srbije. Ono što je važno valja naglasiti da su sve Sigurne kuće u Srbiji nastale kao rezultat projekata koje su sprovodile nevladine organizacije.

Sigurna kuća je mesto u kome žrtva nasilja mogu naći smeštaj, ishranu, razumevanje, psihosocijalnu i  pravnu podršku. U svetu funkcionišu različiti modeli sigurnih kuća: od iznajmljenih stanova , do potpunog zbrinjavanja i orgnizovanja života od ishrane i smeštaja do dvadestčasovnog dežurstva i rada specijalizovanih službi na pružanju psihosocijalne podrške.

Svrha Sigurne kuće je da ženama i deci ugorženim nasiljem obezbedi fizičku sigurnost, egzistencijalnu sigurnost, psiho-socijalnu podršku, pravnu pomoć, i tako omogući  prekidanje kruga nasilja i pruži uslove da žena ojačana, izgradi sopstvenu strategiju organizovanja života bez nasilja. Boravak u Sigurnoj kući je privremenog karaktera.

Sigurna kuća u Kragujevcu postoji od januara 2006 godine. Osnivanje je rezultat projekta koji je realizovala NVO Alternativni krug, u partnerstvu sa lokalnom smaoupravom, a uz finansijsku podršku Fonda za socijalne inovacije.  U toku trajanja projekta, koji je trajao 11 meseci uspeli smo da pronađemo novog donator, a  tim,  kasnije okupljen u Oazi sigurnosti uspeva da  obezbedi održivost projekta. Od novembra 2006 godine pa do kraja 2008 godine Sigurnu kuću finansira Vlada Republike Češke, a u 2009. godini i do kraja marta 2010 godine Dobrotvorni fond Adra.

Naša organizacija od  januara 2008 god. realizuje Program psihosocijalne podrške žrtvama nasilja u porodici , rukovodi Sigurnom kućom, obezbeđuje smeštaj, ishranu, brine o svim potrebama žena koje su u Sigurnoj kući i organizuje individalni i grupni rad sa žrtvama nasilja u porodici na njihovom osnaživanju, vraćanju samopouzdanja, pružanju podrške kod donošenja odluka i podrške u relaizaciji odluka. U našem radu posebnu pažnju smo posvetile i ekonomskom  osnaživanju korisnica  kroz organizovanje raznih kurseva i obuka.

U period od januara 2006 godine do juna 2010 godine u Sigurnoj kući je boravilo 217 osoba i ostvareno je 7383 dana boravka. Najkraći bravak je bio 1 dana, a najduži 2,5 godine.  U ovom period je ostvareno 19.862 sata savetodavnog rada, 1200 sati stručnog rada i organizovano je 96  radionica.

Kako Oaza nije uspela da obezbedi donatora za dalje finansiranje troškova Sigurne kuće, to je odlukom lokalne smaouprave Sigurna kuća transformisana u Prihvatilište za žrtve nasilja u porodici koje od aprila 2010 godine ekgzistira kao organizacioni deo Centra za socijalni rad. Oaza sigurnosti, kao potpisnik  Protokola o međusektorskoj saradnji pruža besplatnu  pravnu pomoć ženama koje borave u Prihvatilištu,   kao i žrtvama koje  ostvaruju pravo na materijalnu pomoć.

Ministarstvo inostranih poslova republike Češke

Ceritas Czech Republic

Češka razvojna agencija

Dobrotvorni fond ADRA

Mlekara Šabac



acheter zovirax sans ordonnance loratadine buy online uk